Close

Nieuwe collega’s

Wij hebben enkele nieuwe -en iets minder nieuwe- collega’s in ons midden, die wij graag aan u voorstellen. Dit keer is het de beurt aan Menno, Koen en Ellen. Koen en Ellen zijn sociaal geografen uit Utrecht en Menno heeft een sociologie-achtergrond. Wie zij zijn, leest u hieronder!

Koen, wie ben je en wat is je achtergrond? Mijn naam is Koen Klouwen. En nee: ik ben geen familie van Bram. Ik werk sinds september 2018 bij Companen, nadat ik sociale geografie & planologie en ‘spatial planning’ aan de Universiteit Utrecht heb gestudeerd. Het leukste vind ik de link tussen wat ik leerde over allerlei ontwikkelingen in de wereld, en wat ik daarvan terugzag in de alledaagse praktijk.

Waarom wonen? ‘Wonen’ raakt aan bijna alle ontwikkelingen in de wereld. Een dak boven je hoofd is misschien wel de allerbelangrijkste levensbehoefte, maar tegelijkertijd heeft je woonsituatie een relatie met de economie, omgeving, sociale banden, cultuur en persoonlijke omstandigheden. Ik denk dat dit ook de reden is dat wonen vaak een aansprekend onderwerp van debat is.

Hoe woon je zelf? Zelf woon ik in Amersfoort in een soort studio. Daarbij deel ik de gezamenlijke keuken met twee huisgenoten. Ik woon in een wijk waar van alles samen komt: een buurt met veel sociale huurwoningen, maar op steenworp afstand van een enorme villawijk én de binnenstad om de hoek.

En hoe zou je het allerliefste willen wonen? Op (hele) lange termijn zie ik mezelf wel naar iets buiten de stad verhuizen: een kleine, omgebouwde boerderij in het buitengebied lijkt me wel wat! Wel in de buurt van Amersfoort: daar krijg je me niet zo snel weg.

 

Ellen vertel, wat is je achtergrond? Ik ben Ellen Ootes en ben in juni begonnen bij Companen. Vorig jaar rondde ik mijn studie sociale geografie in Utrecht af, waarna ik een halfjaar als EMVI-consultant werkte voor bouw- en infrastructurele projecten. Nu weer terug bij wonen, naast mijn studie in Utrecht werkte ik 2 jaar bij de studentenvakbond waar ik mij bezighield met studentenhuisvesting. Zaken als het woningwaarderingsstelsel, woonvisies en prestatieafspraken zijn mij dus niet vreemd.

Waarom Companen? Ik ben iemand met een nuchtere kijk op dingen en blijf graag met beide benen op de grond staan. Deze houding zie ik terug in Companen: een open werksfeer en informele communicatie waardoor je je snel op je gemak voelt. Doordat Companen onderzoeken en advieswerk doet voor een brede groep opdrachtgevers ben ik op het goede adres om een echte woon-expert te worden.

Hoe ziet je eigen woonsituatie eruit? Ik woon in Utrecht in de Bloemenbuurt, voor de kenners: in een zijstraat van de Amsterdamsestraatweg. Daar huur ik samen met mijn vriend een benedenwoning van honderd jaar oud. Het mooiste aan het huis vind ik de open haard waar we in de winter lekker voor kunnen zitten.

Hoe zou je het allerliefste willen wonen? Als alles mogelijk zou zijn, woon ik het liefst in een historisch, karakteristiek vrijstaand huisje in het groen. Daarbij wat ruimte voor kippen, een zwemvijver en een boomgaard. Je moet blijven dromen!

 

Menno, wat is je achtergrond? Ik ben Menno van Setten en ben in november 2018 begonnen bij Companen. In 2012 rondde ik de onderzoeksmaster ‘Social and Cultural Science’ af. Daarna heb ik gewerkt als universitair onderzoeker, dataspecialist bij een bank en marktonderzoeker. Ik krijg energie van het maximale halen uit data en dit te vertalen naar concrete, behapbare resultaten.

Waarom Companen? Ik voel me als een vis in het water in een omgeving met betrokken, deskundige adviseurs en onderzoekers. Bij Companen krijg je de ruimte om bestaande vaardigheden aan te scherpen en veel nieuwe dingen te leren. ‘Wonen’ is een breed onderwerp dat van essentieel belang is voor vrijwel alle aspecten van het maatschappelijk leven. Niemand kan ‘meedoen’ zonder een plek om te leven.

Hoe ziet je eigen woonsituatie eruit? Momenteel woon ik met mijn gezin in een rijtjeshuis in Arnhem; met mijn partner, mijn zoon en de katten Simba en Nala. Het is een vrije sectorhuurwoning die in de jaren ’70 is gebouwd. Het fijnst aan het huis is de tuin, waar ik vaak ben te vinden. Dankzij een bushalte voor de deur en een treinstation op loopafstand is alles goed bereikbaar.

Hoe zou je het allerliefste willen wonen? Wij dromen van een ecologische wijk of dorp waar duurzaamheid het uitgangspunt is. Hierbij bedoel ik zowel ecologische duurzaamheid (energieneutraal wonen) als sociale duurzaamheid: omkijken naar elkaar en in het bijzonder naar kwetsbare groepen zoals mensen die behoefte hebben aan zorg, aandacht of een schouderklopje. Ik denk dat dergelijke kleinschalige samenlevingsvormen de toekomst hebben.

21 november 2019