Hoi! Ik ben Jan van Deursen en werk sinds een aantal weken bij Companen. Ik ben recentelijk van Canada naar Nederland verhuisd. In Canada heb ik een aantal jaren als beleidsadviseur wonen voor een vergelijkbaar bureau gewerkt. Ik werkte daar onder andere aan woonvisies, conceptplannen voor corporaties, en het vraagstuk wonen en zorg. Voordat ik naar Canada verhuisde heb ik een bachelor liberal arts and sciences aan het University College Utrecht behaald alsmede een master sociale geografie aan de UvA.

De woningmarkt gedraagt zich nooit voorspelbaar. De markt faalt in principe altijd. Dit leidt tot fascinerende vraagstukken waar levensbehoeften, persoonlijke voorkeuren en omstandigheden, sociale banden en cultuur samenkomen. Vooral hoe we binnen deze context plaats kunnen maken voor mensen die vaak vergeten worden zoals migranten, statushouders en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking heeft mijn interesse.

Zelf heb ik net een huurwoning gevonden in Nederland. Het betreft een voormalige corporatiewoning uit de jaren 20/30. Samen met mijn partner Nil zitten we midden in het verhuisproces en onze spullen staan nog op een oceaanschuimer die zich momenteel een weg naar Rotterdam baant. Wij kijken er erg naar uit om Nederland te herontdekken.

Hoi allemaal! Mijn naam is Laurens van Dongen. De minst ‘nieuwe’ medewerker van de drie. Ruim vier jaar geleden begonnen voor mij de eerste dagen bij Companen als stagiair. Na mijn stageperiode ben ik altijd deels bij Companen blijven werken. Het was voor collega’s hier dan ook geen verrassing dat ik na het behalen van mijn master Human Geography aan de Universiteit Utrecht terug kwam bij Companen als vaste adviseur/onderzoeker.

‘Wonen’ is een erg divers begrip. Enerzijds hebben we allemaal behoefte om prettig en veilig te wonen. Anderzijds is wonen ook een verdienmodel. Denk aan woningcorporaties, investeerders of ontwikkelaars die met het verhuren/verkopen van (betaalbare) woningen hun geld verdienen. Dit zorgt voor belangen die soms haaks op elkaar staan. Dit maakt de woningmarkt complex en het zoeken naar passende oplossingen uitdagend. Bij Companen komen deze perspectieven op een mooie manier samen. Dit zorgt voor een interessante dynamiek die mij persoonlijk erg aanspreekt.

Zelf ben ik kort geleden verhuisd naar een voormalig kantoorpand aan de rand van Utrecht. Dankzij tijdelijke (ver)huur woon ik hier relatief betaalbaar in de gezelligste stad van Nederland. In mijn vrije tijd sport ik graag. Het liefst sta ik elke week met mijn vriendenteam op het voetbalveld. Omdat dat er nu even niet in zit richt ik me momenteel vooral op hardlopen. Goed te combineren met thuiswerken!

Ik ben Arjan Rottier en heb van september 2020 tot februari 2021 stage gelopen bij Companen. Sinds kort vervul ik de functie van projectondersteuner. Tien jaar geleden was ik ijzerwerker in de scheepsbouw en volgend jaar wil ik een master stadsgeografie gaan volgen. Naast mijn studie sociologie werkte ik tot voor kort bij een klein poppodium. Door de huidige situatie in de culturele sector ben ik extra blij om bij Companen een carrièreswitch te kunnen maken.

Met het onderwerp wonen heb ik een bijzonder relatie. Mijn gehele volwassen leven woon ik in alternatieve woonvormen. Deze ervaring helpt bij het vinden van creatieve oplossingen. Mijn leermeester in de metaal zei altijd ‘’Een metaalman is een probleemoplosser’’. Dat is ook mijn rol als projectondersteuner bij Companen, iemand die verbinding kan zoeken tussen theorie en praktijk. Bij Companen deed ik onderzoek naar de behoefte aan woonwagenstandplaatsen in Zuidwest-Drenthe. De positie en strijd van woonwagenbewoners heeft mij geraakt. Het vinden van passende oplossingen voor de woonwagengemeenschap is een complexe vraag die creatieve oplossingen vergt, een uitdaging die past bij Companen!

1 april 2021