Leencapaciteit is achtergebleven

Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat de leencapaciteit van starters minder sterk steeg dan die van doorstromers binnen de koopsector. Dit leidde tot een toenemende kloof tussen de financiële mogelijkheden van starters en doorstromers. Koopstarters besteden ook een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan in het verleden. Het zet hun financiële positie verder onder druk.

Koopstarters profiteren niet van overwaarde

De huizenprijzen blijven sterk stijgen en starters geven steeds meer uit aan hun eerste koopwoning. Daarbij kunnen ze (nog) niet profiteren van overwaarde uit de verkoop van een vorige woning. Een voordeel dat doorstromers binnen de koopsector wel hebben. Door dit stapeleffect wordt het voor starters steeds moeilijker om op de koopmarkt in te stappen. Natuurlijk; alles wordt duurder. Maar waar je voor een brood vandaag de dag 3,5 keer meer betaalt dan 40 jaar gelden, kost een gemiddelde koopwoning liefst 7 keer meer.

Meer weten?

Ons onderzoek voor BLG Wonen bevestigt het beeld dat starters op de koopmarkt steeds meer achterop raken. Heeft u vragen over dit onderzoek, of heeft u andere vragen over woningmarktonderzoek? Neem dan contact op met Jeroen Lijzenga.

11 januari 2024

Delen: