Deurne en Someren bundelen krachten voor integrale woon-welzijn-zorgvisie
Vergrijzing, toenemende zorgbehoeften en de krappe woningmarkt leggen een enorme druk op veel gemeenten. Ondanks verschillen in ambities trokken Deurne en Someren samen op voor een visie op wonen, welzijn en zorg. Met hulp van Companen benutten beide gemeenten hun kennis, expertise en netwerken efficiënt en beschikken ze nu elk over een integrale, uitvoeringsgerichte woon-welzijn-zorgvisie op maat.
Twee gemeenten, één doel
De gemeenten Deurne en Someren liggen op een steenworp afstand van elkaar en hebben een vergelijkbaar karakter en woningvoorraad. Beide wilden via een zo efficiënt mogelijke aanpak een goed onderbouwde woon-welzijn-zorgvisie op gemeentelijk niveau. Maar waar Deurne een stevige schaalsprong wil maken door opvang van een deel van de regionale woningbouwopgave, richt Someren zich vooral op de lokale opgave. Met focus op de overeenkomsten én oog voor de verschillen tussen de gemeenten, voerde Companen een woningmarktonderzoek en woonzorganalyse uit. Ook namen we de begeleiding en penvoering van de visiefase, en het uitvoeringsplan voor onze rekening.
Zoeken naar wat bindt
In werksessies met ambtenaren, bestuurders van ketenpartners, wethouders en gemeenteraden bespraken we de grootste knelpunten rond betaalbaar wonen en langer zelfstandig thuis wonen. We stelden vast wat nou eigenlijk een ‘geschikte woonomgeving’ is. Maar ook hoe je betrokkenheid van en tussen inwoners stimuleert. Daarbij kwam van alles op tafel; van pilots met deelauto’s tot gezamenlijke kledingwasruimtes om ontmoetingen te stimuleren.
Blinde vlekken in beeld
Gesprekken met inwoners en andere belanghebbenden maakten ook de blinde vlekken zichtbaar en bespreekbaar. Er ontstond ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Zo blijkt in beide gemeenten animo te zijn voor gemengd wonen, maar dan wel op voorwaarde dat er voldoende ontmoetingsmogelijkheden zijn. Deze woonvorm wordt nu in het uitvoeringsprogramma gestimuleerd. En nieuwe inwoners van Someren krijgen voortaan informatie over plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten.
Resultaat en bijvangst
In beide gemeenten ligt nu een vastgestelde woon-welzijn-zorgvisie en een uitvoeringsplan. Mét een afwegingskader en handvatten op een heel praktisch niveau, zoals we dat ook steeds meer terugzien bij de volkshuisvestingsprogramma’s die we opstellen. Er blijft ruimte voor lokale accenten, zoals aanwijzing van de gemeente Deurne als knooppunt in de Ontwikkelstrategie Zuidoost-Brabant. Of voor gemeente-specifieke voorwaarden rond thema’s als kavelsplitsing en pre-mantelzorgwoningen. De samenwerking leverde nog meer op. Zo hoefden ketenpartners hun verhaal maar één keer te vertellen. Bovendien kregen beide gemeenten waardevolle inkijkjes in elkaars participatietraject.
Ook een visie op maat?
Overweeg jij om samen met gemeenten in jou2 regio werk te maken van een woon-welzijn-zorgvisie? En ben j3 benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact op met Martin Bleijenburg of Iris Voncken.
Je vindt de woon-welzijn-zorgvisies uit dit artikel hier:
Hoe werk je aan het volkshuisvestingsprogramma? Of nog belangrijker; hoe geef je er uitvoering aan? SBO ontwikkelde met Companen een driedaagse training voor ervaren adviseurs volkshuisvesting.