Een thuis raakt aan de kern van wie je bent. Hoe jouw thuis eruitziet zegt veel over je levenspad, persoonlijkheid en passies, Woon je bijvoorbeeld met iemand samen (een zwart-witte poes met een eetobsessie), is je woning geordend (matig) en hoeveel boekenkasten heb je er staan (nooit genoeg)? Dát, samen met dingen als mijn platencollectie, mijn (brood)bakinstrumentarium en het tegeltje met zicht op Nijmegen, maken van mijn huis mijn thuis.

Het recht op passende huisvesting is een grondrecht, en dat is niet voor niets. Toch heeft niet iedereen een thuis, of een huis dat bij ze past. Dat is voor mij een goede drijfveer om iedere ochtend de wekker te zetten en aan het werk te gaan. Want ik sta niet graag aan de zijlijn wanneer ik zie dat er problemen zijn; liever ga ik aan de slag.

Mijn politieke ervaring en studieachtergrond zijn daarbij uitstekend gereedschap. Tijdens mijn periode in de Nijmeegse gemeenteraad mocht ik me bezighouden met het onderwerp wonen. Hoe verhouden visie en beleid zich tot elkaar? Hoe verloopt het samenspel tussen verschillende partijen in en rond het gemeentehuis? En tussen mensen die zich ambtelijk, politiek en bestuurlijk, iedere dag weer, inzetten voor de maatschappij?

Woonbeleid is onlosmakelijk verbonden met een visie op de samenleving, het raakt verschillende (soms tegenstrijdige) belangen en vereist een moreel-ethisch denkkader. Deze elementen samen maken interessante puzzels waar ik graag mijn tanden in zet.

Na een maand voel ik me bij Companen al thuis. Hier combineren we maatschappelijk engagement met een kritische houding. En, misschien wel het belangrijkste, de plicht tot optimisme. Oplossingen doen zich pas voor wanneer je gelooft dat ze er zijn. En wie weet kan dan iederéén over een jaar of tien, net als ik, vergeten de planten thuis water te geven.

Meer weten? U kunt Cherelle mailen via leeuw@companen.nl. Bellen kan ook. Haar telefoonnummer is +31 (0)6 26 44 35 74.

8 december 2022

Delen: