Tijdens zijn studie aan de Universiteit Utrecht raakte Tim geboeid door de wisselwerking tussen bedrijvigheid en regionale of stedelijke groei. En door de impact ervan op onze samenleving. Tim licht toe: ‘Hoe je een economie ontwikkelt zonder zaken als betaalbaarheid, leefbaarheid en inclusiviteit uit het oog te verliezen, is niet alleen uit wetenschappelijk oogpunt actueel. We worden er zelf elke dag mee geconfronteerd.’

Fascinatie voor data, analyse en statistiek

Tims scriptie ging over complexe bedrijvigheid in relatie tot inkomensongelijkheid in de Metropoolregio Amsterdam. ‘Mijn scriptie-onderzoek was methodisch behoorlijk uitdagend. Maar juist dat heeft mijn interesse voor data-analysemethoden verder vergroot’, vertelt hij. ‘Het wordt vooral leuk wanneer je de analyse ruimtelijk maakt. Groeit bijvoorbeeld de (sociaal-)economische ongelijkheid in een gemeente wanneer de complexiteit van bedrijvigheid toeneemt? En kunnen mensen daardoor nog wel goed wonen waar ze dat willen? Het is gaaf om dat met data, analyse en statistiek aan te tonen.’

Waarom een traineeship bij Companen?

‘Het was duidelijk dat ik verder wilde met het thema wonen,’ vertelt Tim. ‘Maar ik had nog geen idee op welke manier. Onderzoek doen, adviseren over beleid, of toch liever aan de slag in de uitvoering? Ik wilde mijn opties onderzoeken.’ Een traineeship was een logische stap. Waarom juist bij ons bureau? ‘Mijn interesse in sociaal-economische vraagstukken sluit goed aan bij het werk van Companen aan de volkshuisvestingopgave. In concrete opdrachten kan ik hier verschillende rollen en werkvormen uitproberen. Ondertussen groeit mijn inhoudelijke en proceskennis.’

Tim heeft nog een reden voor zijn keuze. ‘In de publieke sector groeit de behoefte aan datagedreven werken. Ik wil mijn vaardigheden op het gebied van data-analyse en datavisualisatie verder ontwikkelen. Bij Companen gebeurt er een hoop op dat vlak. Denk aan werken met GIS, API’s ontwikkelen en dashboards bouwen.’

Intensieve introductieperiode

‘De eerste weken van mijn traineeship waren best intensief’, vertelt Tim. ‘Ik kreeg veel informatie over het werkveld en de werkwijze van Companen. En ik heb behoorlijk wat rapporten en beleidsstukken gelezen. Tussendoor gaven collega’s cursussen en trainingen. Onder andere over de corporatiewereld en woonbeleid. Wat zijn daarvoor kaders vanuit het Rijk en welke onderwerpen komen op lokaal niveau vaak voorbij? Maar het ging ook over woningmarktanalyses, en plannen en prioriteren. Ook ging ik regelmatig mee op pad voor projecten. Je ziet dan bijvoorbeeld hoe collega’s stakeholdersbijeenkomsten inrichten en leiden. Dat maakt het werk meteen een stuk concreter.’

Veel en vlot schakelen

Een belangrijk onderdeel van het traineeship is detachering bij opdrachtgevers van Companen. Tim werkt nu vier dagen per week met de provincie Flevoland aan de provinciale woonzorgvisie en uitvoeringsagenda. ‘Het is mijn eerste opdracht en dat was vooral in het begin veel en snel schakelen,‘ aldus Tim. ‘Je bent dan je weg nog aan het vinden binnen de organisatie en je weet niet alles van de inhoud. Maar ik heb gemerkt dat het snel went.’

Wat houdt je werk in?

’Het is een groot project, waarin ik met veel partijen te maken heb: de provincie, gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, corporaties en mijn collega’s bij Companen’, vertelt Tim. ‘Mijn rol is veelzijdig en dat maakt het leuk. Ik zorg voor overzicht, beheer agenda’s en bewaak de projectvoortgang. Daarnaast help ik met de aanbodinventarisatie van woonzorgvastgoed in een gemeente. Verder bereid ik bestuurlijke sessies voor en zoek ik beleids- en achtergrondinformatie op. Ik ben ook een soort linking pin. Tussen de betrokken partijen op locatie en tussen Companen en de opdrachtgever.’

Snel van theorie naar praktijk

Tim vindt het mooi dat hij de theorie uit de traineecursussen meteen kan toepassen. ‘Nog maar een paar maanden geleden kreeg ik uitleg over de route van woonzorgvisie naar uitvoeringsagenda. En nu denk ik met projectleiders van de provincie mee over de visie op wonen en zorg. En over het proces dat daarvoor moet worden doorlopen.’ Volle bak aan de slag dus. Maar volgens Tim blijven de lijntjes met Companen kort. ‘Als ik vragen heb kan ik altijd een collega bellen. Bovendien zien we elkaar op vrijdag op kantoor in Arnhem. Ook dan is er tijd om te bespreken waar ik tegenaan loop. Dat is fijn.’

Meer weten?

Heb je vragen voor Tim? Bel hem via +31 (0)6 82 05 24 11 of mail naar andriessen@companen.nl Wil je meer weten over ons traineeship? Bel, mail of app dan met Ilse de Groot of Cherelle de Leeuw. Of klik op de button hieronder.

26 maart 2024

Delen: