Close

Werken bij Companen

Companen doet onderzoek en adviseert op het brede terrein van het wonen. Waar besluiten tot stand moeten komen, zorgen wij voor houvast. Al een halve eeuw.

We ondersteunen opdrachtgevers in heel Nederland bij strategie, visie en beleid. Onze adviseurs brengen partijen samen en smeden nieuwe coalities. Zo dragen we bij aan een optimale woon- en leefomgeving in steden en dorpen. Momenteel werken bij Companen circa 30 mensen.


Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s.Wil jij bijdragen aan goed doordachte keuzes voor de woningmarkt in verschillende delen van Nederland? Wil jij jouw inzichten delen met anderen? Ben je energiek, ambitieus, doelgericht en niet bang om te experimenteren en verrassende keuzes te maken? Heb je meerdere jaren ervaring in een onderzoeks- en / of adviesfunctie – bij voorkeur in een commerciële omgeving – , solliciteer dan nu op de functie van:

Ambitieuze en eigenzinnige adviseur/onderzoeker woningmarkt

32-40 uur

Over de functie

Een goed verhaal vertellen en zo een levendige wereld neerzetten. Dat is waar het in jouw functie om draait. Je analyseert, stelt plannen en rapportages op, ontwikkelt een doordachte markt- of ondernemingsstrategie, en voert het gesprek met opdrachtgevers op het scherpst van de snede. Het thema ‘wonen’ – in de volle breedte – staat hierbij centraal. Denk aan ontwikkelingen binnen de woningmarkt, maar ook wonen in combinatie met bijvoorbeeld zorg of leefomgeving.

Met jouw eigenzinnige en sprankelende stijl geef je niet alleen inhoudelijk helderheid, je weet mensen ook te bewegen om op een andere, frisse manier naar de materie te kijken. Zo help je overheden, projectontwikkelaars en woningcorporaties om op de juiste gronden plannen en beleid te maken.

De functie biedt volop kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Door variatie in werkzaamheden en vraagstukken waarmee je bezig bent, opdrachtgevers die zoeken naar vernieuwende oplossingen, en door samen te werken in een team betrokken professionals.

Over jou

Je bent enthousiast en ambitieus. Je wilt steeds beter worden in je rol als adviseur. Wat daarvoor nodig is? Creativiteit en lef om initiatief te nemen en keuzes te maken.

En verder:

  • Je hebt een academisch niveau.
  • Je schrijft pakkend en nauwkeurig.
  • Je bent analytisch sterk en legt verbanden waarmee je ons en onze opdrachtgevers verrast.
  • Je hebt er plezier in om contacten te leggen en te onderhouden – intern en extern.
  • Je ziet (commerciële) kansen en neemt daarin ook initiatief.
  • Je bent zelf-reflectief, nieuwsgierig, leergierig en staat open voor andere meningen.

Wij bieden

Een dynamische functie met veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je maakt deel uit van een gedreven team met een volkshuisvestelijk hart. Je werkt aan toonaangevende opdrachten door heel Nederland. Door goede coaching en begeleiding krijg je ruimte om snel door te groeien.

Contact en solliciteren

Enthousiast? Meer weten? Bel Bram Klouwen (06-53778893) of Jeroen Lijzenga (06-21511217) of stuur jouw CV en motivatie naar klouwen@companen.nl of lijzenga@companen.nl.

Stage lopen

Companen is een organisatie waarbij continue gewerkt wordt aan ontwikkeling. Universiteiten en Hogescholen spelen hierin een belangrijke rol. Bij Companen is altijd plaats voor gedreven studenten die willen werken aan hun en onze ontwikkeling.


Wat kan je in de praktijk met je studievaardigheden? Hoe ziet het werkveld eruit? Waar kan ik met mijn ambities terecht? De beste manier om meer te weten te komen van de praktijk is door een werkervaringsstage bij ons te doen.

Lees ook de blog van één van onze stagiairs hieronder.

Ben je geïnteresseerd in een stageplaats? Neem dan contact op met Vera Gijsbers of Bas de Ruigh.

Scheefhuurders: de criminelen van de woningmarkt

Tussen 2012 en 2015 daalde het aantal goedkope scheefhuurders van 685.000 naar 500.000 huishoudens. Mede dankzij de inkomensafhankelijke huurverhoging, bedoeld voor huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Zij moeten eigenlijk naar een huurwoning in de vrije sector verhuizen of een woning kopen. Hierdoor komen sociale huurwoningen vrij voor lagere inkomens. Maar is het wel eerlijk om mensen uit hun woning weg te jagen naar een woningmarkt waar bijna geen aanbod is van middenhuur en goedkope koopwoningen? Veel scheefhuurders voelen zich neergezet als de criminelen van de woningmarkt.

Geen crimineel, wel een dief

Als je een goedkope scheefhuurder bent verwacht de overheid van je dat je uit jouw sociale huurwoning vertrekt. Dus ga je bijvoorbeeld op zoek naar een huurwoning in de vrije sector, van € 710 tot € 1.000 in de maand. Het zoeken naar een huurwoning in die prijsklasse is al een hele zoektocht. De vraag naar middenhuur is groter dan het aanbod. Ben je toch een goede speurneus en vind je tóch iets in de vrije sector? Hoera! Je hebt een woning gevonden die kleiner en duurder is dan je sociale huurwoning. Als je die aanvaardt, ben je geen crimineel meer… maar wél een dief van je eigen portemonnee.


Nulletje vergeten?

Je kunt dus moeilijk een huurwoning vinden in de vrije sector. Als dat niet lukt gaat de zoektocht verder naar een goedkope koopwoning. Die vind je ook niet in grote aantallen op Funda. Bovendien moet je ook bij de bank informeren hoeveel geld je mag lenen. Veel mensen denken dat de bank een nulletje is vergeten, maar de realiteit is helaas minder rooskleurig.  


Maserati

Soms komt de bank toch met een bedrag waarmee je een huis kunt kopen. Zoals bij mijn ouders een aantal jaren geleden. Ik schrok waarop we allemaal moesten bezuinigen om de hypotheek te kunnen betalen. Geen jaarlijkse vakanties, een kleinere auto, minder uit eten. Is het dan waard om te verhuizen naar een even grote woning? Maar vooral: mogen mensen niet zélf kiezen waaraan zij hun eigen verdiende geld aan uitgeven? De een heeft liever een eigen koophuis, de andere wil elk jaar op vakantie naar het zonnige zuiden. Weer een andere wil een mooie, snelle Maserati.

Het probleem van scheefhuurders is niet de scheefhuurder, maar het gebrek aan de juiste woningen. Bouw meer huurwoningen voor de vrije sector. Bouw meer goedkope koopwoningen. Of bouw meer sociale huurwoningen. Maar dwing mensen niet te verhuizen naar woningen die bijna niet bestaan. En laat mensen zelf kiezen waaraan zij hun geld willen uitgeven.


Hoi, ik ben Davy en loop nu met veel plezier vier maanden stage bij Companen. Vorig jaar heb ik mijn bachelor geografie, planologie en milieu afgerond in Nijmegen. Volgend jaar ga ik beginnen aan de master sociologie. De afgelopen maanden heb ik veel geleerd over de woningmarkt. Mijn werk bij Companen heeft mij gestimuleerd deze blog te schrijven. Ik ben benieuwd naar de reacties.


Companen is en wil een adviesorganisatie zijn die in nauwe verbinding staat met haar klanten en hen bijstaat met hoogwaardig advies, procesbegeleiding en onderzoek op het terrein van Wonen. Hiervoor is het essentieel dat medewerkers zich prettig voelen, laten uitdagen en optimaal ontwikkelen. Afgelopen jaren is onze formatie gegroeid en vernieuwd. In nauwe samenwerking met onze medewerkers zijn stappen gezet naar een wendbare werkdrukbeheersing en een nieuwe gezamenlijke werkcultuur. 

Nu is het zaak de stap te zetten naar ‘Duurzaam in vorm’. Hiervoor hebben wij, wederom in nauwe samenwerking met onze medewerkers en onder begeleiding van een extern adviseur, een implementatieplan opgesteld, dat wijde komende tijd uit willen voeren. Wij willen bereiken dat medewerkers structureel in staat gesteld en gefaciliteerd worden om in hoge mate zelf de verantwoordelijkheid te (kunnen) nemen voor de eigen planning, werkinvulling, ambities en ontwikkeling, en daarmee voor prettig leven en werken, zowel nu als in de toekomst. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds van de Europese Unie.