Brabantse roots

‘Op 1 februari begon ik bij Companen aan mijn eerste echte ‘grotemensenbaan’. Best spannend. Maar na mijn reis door Azië en twee constructieve sollicitatiegesprekken had ik veel zin om hier te starten. Mijn thuisbasis is Breda. Ik houd van deze stad vanwege de knusse, bourgondische en gezellige sfeer. Hier bracht ik niet alleen mijn jeugd door, maar studeerde ik ook Tourism Management. Daarna heb ik een master sociale geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gedaan; een opleiding die perfect aansluit bij mijn interesses. Ik ben altijd benieuwd wat een stad, wijk of plek sociaal en leefbaar maakt, en hoe dit voor verschillende doelgroepen kan verschillen. Mijn afstudeerscriptie sloot er ook mooi op aan. Voor een onderzoek gericht op dementievriendelijke wijken in Rotterdam onderzocht ik hoe algemene ontmoetingsplekken professionele zorgplekken kunnen aanvullen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een bibliotheek, museum of meubelwarenhuis.’

Leren luisteren

‘Naast mijn studie werkte ik met veel plezier in het restaurant van een verzorgingstehuis. De puurheid van met name ouderen met dementie raakt me. Wanneer ik hen een fijne dag kan bezorgen ga ik met een boel energie naar huis. Een luisterend oor, een grapje, of gewoon een arm om de schouder kan veel doen. Ik deed ook vrijwilligerswerk, onder andere als ‘maatje’ van een 93-jarige meneer. Zijn hoogbejaarde overbuurvrouw kwam regelmatig langs. Ze luisterden naar elkaars verhalen over vroeger en ondertussen nam ze hem het nodige werk uit handen.’

Met en voor ouderen

‘Een prettige leefomgeving en woonplek is voor deze mensen zo belangrijk. Het restaurant in het verzorgingstehuis dient bijvoorbeeld ook als ‘restaurant van de wijk’. Veel ouderen uit de buurt komen er geregeld eten, of borrelen op zaterdagmiddag in het zonnetje op het terras. Ik zag in de praktijk wat vitale ouderen nog kunnen betekenen voor ouderen die dat niet meer zijn. Vaak gaat het dan om kleine dingen; even de krant voorlezen of het pak koffiemelk openmaken. Het is een mooie aanvulling op het werk van de professionals. Toch is er naar mijn mening nog héél veel te winnen. Bij Companen wil ik ook als adviseur iets voor ouderen betekenen. Oplossingen zoeken voor hun problematiek en dan specifiek gericht op wonen en leefomgeving. Met mijn praktische ervaring en kennis wil ik onze opdrachtgevers hier graag bij helpen.‘

Waarom Companen?

‘In eerste instantie reageerde ik op een traineefunctie. Tijdens de sollicitatiegesprekken kwam naar voren dat ik al best goed weet in welke rol ik me op mijn plek voel. En ook dat ik graag een vaste uitvalsbasis heb. We kwamen dan ook vrij snel samen tot de conclusie dat een adviseursrol bij Companen beter zou passen. Het liep dus anders dan gepland. Maar het liet zien dat Companen een organisatie is waar je vrijheid hebt om je verder te ontwikkelen op onderwerpen en in projecten die jij leuk en interessant vindt. Een van de gesprekken was op een vrijdag; de vaste kantoordag hier. Ik voelde meteen de prettige sfeer. Iets waar ik ook naar op zoek was. Toch een beetje die Brabantse roots hè. ‘

Meer weten?

Heb je vragen voor Annick? Bel haar dan via +31 (0) 6 22 82 05 70. Of stuur een mail naar vrolijks@companen.nl

17 mei 2024

Delen: