Wat is geschikte ouderenhuisvesting?

Een eerste logische opsomming bevat onder meer de volgende elementen:

  • een toegankelijke (geclusterde) woning waar mensen naar elkaar om kunnen kijken,
  • met een ontmoetingsruimte inpandig of nabij,
  • dichtbij voorzieningen (openbaar vervoer, huisarts et cetera),
  • op een locatie waar zorgpartijen zorg kunnen (blijven) leveren.
Praktische invulling

Dit staat goed op papier. Maar bij het opstellen van de woonzorgvisie krijgen we steeds vaker de vraag: hoe vinden we die geschikte locaties? De opgave is groot, en traditionele nieuwbouwlocaties zijn vaak minder geschikt. Daar zijn immers vaak nog helemaal geen voorzieningen of openbaar vervoer. Gemeenten moeten de opgave dus veelal op verdichtingslocaties of door transformatie van bestaande woningen invullen.

Aanpak Dijk en Waard

Samen met de gemeente Dijk en Waard bedachten we een manier om geschikte locaties voor ouderenhuisvesting snel in kaart te brengen. Door verschillende kaartlagen met voorzieningen, nieuwbouwlocaties en gegevens over de bestaande woningvoorraad over elkaar te leggen ontstond al snel een beeld (zie afbeelding).

Momenteel werken we samen met de gemeente en de regio om deze kaart verder te verfijnen en daadwerkelijk te komen tot keuzes en afspraken. Op welke locaties gaat de gemeente werken aan woonzorgzones? Waar zetten partijen in op transformatie van de bestaande woningvoorraad? En waar juist op het toevoegen van (geclusterde) seniorenwoningen via nieuwbouw?

Meer weten?

Wilt u weten hoe u de locatiekeuze voor ouderenhuisvesting praktisch kunt invullen? Roosje van Leer en Jan van Deursen gaan er graag met u over in gesprek. Bijvoorbeeld tijdens een sessie op het ZorgSaamWonen-congres in Den Haag op donderdag 3 oktober. Hoe werken onze interactieve kaarten en wat kunt u ermee in uw gemeente? Geïnteresseerd? Aanmelden kan via de button hieronder.

24 september 2024

Delen: