Ze ontmoetten elkaar zo’n halfjaar geleden bij Companen in Arnhem. Nu hun stage er bijna op zit, kijken Rowin Heijmans en Hsiung Ming Bruins samen terug. Hoe beviel het hen en wat nemen ze uit hun stagetijd mee?

Waarom Companen?

Rowin is 24 jaar en bijna klaar met de Master Beleidsadvisering aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Waarom solliciteerde je bij Companen? “Ik was benieuwd wat de functie van beleidsadviseur in de praktijk inhoudt”, vertelt Rowin. “En ik ben geïnteresseerd in de thema’s woningmarkt en leefomgeving. Op de website las ik dat Companen vaak stageplekken heeft. Ik heb meteen een mailtje gestuurd en kreeg snel een reactie. Na een paar leuke sollicitatiegesprekken kon ik aan de slag.”

De 23-jarige Hsiung Ming Bruins doet de Master Human Geography aan de Universiteit Utrecht met specialisatie in economische geografie. “De woningnood is een hot topic. Het is interessant daar oplossingen voor te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan betere doorstroming op de woningmarkt”, vertelt hij. “Wat me boeit is dat je bij daarbij niet alleen naar cijfers, maar vooral naar mensen en hun drijfveren kijkt.”

Mannen met een missie

Wat was jouw stageopdracht Hsiung Ming? “Ik onderzocht over de periode 2015-2020 de woonwensen van ouderen in Nederland in relatie tot hun daadwerkelijke verhuisgedrag. En ik maakte een voorspellend model om de factoren die dat gedrag beïnvloeden inzichtelijk te maken.” Klinkt mooi, maar wat levert het op? “Met de verkregen inzichten kunnen we ouderen die willen verhuizen beter in kaart brengen. En hen eerder of beter helpen hun verhuiswensen te realiseren. Dat bevordert de doorstroming op de woningmarkt.”

Rowin onderzocht bij Companen in hoeverre de herziene Woningwet woningcorporaties stimuleert om middenhuurwoningen te realiseren. En of beleidsmaatregelen, zoals afschaffing van de verhuurderheffing of opschorting van de markttoets, daarop van invloed zijn. “Ik heb medewerkers van woningcorporaties geïnterviewd en zo de benodigde data verzameld”, vertelt Rowin. “Het is de eerste evaluatie van de wetsherziening en de genomen maatregelen. Mijn onderzoek zorgt voor inzichten in de effectiviteit daarvan. Rijk, provincies, gemeenten en woningcorporaties kunnen hun beleid voor middenhuur er eventueel op aanpassen.”

Meteen vol aan de bak

“Ik begon met verzamelen van CBS-gegevens die ik in tabellen en grafieken moest zetten”, aldus Rowin. “Maar ik was ook secretaris van Groningen Huurt. Dat is een project waarin woningcorporaties in de provincie Groningen samen hun woonruimten willen verdelen. Ik organiseerde vergaderingen, stelde agenda’s op en zorgde voor verslaglegging. Dat deed ik in nauw overleg met een van de partners van Companen. Daar leerde ik vooral vakinhoudelijk veel van”.

Ook Hsiung Ming draaide direct mee. Zo leerde hij voor meerdere projecten met syntaxen werken in SPSS. “Werken met hardcore data was best uitdagend”, erkent hij. “Vooral omdat tijdens de studie alleen de basics worden uitgelegd. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je veel nauwkeuriger en efficiënter werken.”

Begeleiding op maat

Snel meters maken in het diepe dus. Hoe was dat? “Gelukkig stonden we er niet alleen voor. Ik kon met praktische en vakinhoudelijke vragen altijd bij Laurens van Dongen terecht”, vertelt Rowin. “We overlegden ook regelmatig over de voortgang van mijn afstudeeronderzoek. Jeroen Wissink was daar als onderzoekspecialist nauw bij betrokken. Ik kreeg dan feedback waar ik meteen mee verder kon.”

Hsiung Ming geeft aan dat ook zijn begeleiding prima geregeld. “Ik kreeg ruimte om mijn stage en werkplanning zelf in te vullen”, licht hij toe. “Mijn mentoren Roosje van Leer en Valentine Reijers dachten daarin goed mee. Ze waren beschikbaar wanneer ik hen nodig had. We keken dan samen hoe ik mezelf kon verbeteren en kon bijdragen aan de organisatie.”

Nog wat geleerd?

“Ik heb vooraf wel een beetje onderschat dat het hier echt hard werken is”, geeft Hsiung Ming toe. “Dan moet je als het nodig is je grenzen aangeven. En zelf initiatief nemen om vragen te stellen. Je wordt begeleid, maar niet bij het handje genomen. Daar heeft iedereen het gewoon te druk voor.” Rowin herkent dit. “Je krijgt veel verantwoordelijkheid en moet je planning goed in de gaten houden. Wanneer ik daarin vastliep zochten we samen naar een oplossing. Het is fijn wanneer je je vrij voelt om dat soort dingen aan te geven.”

Hadden jullie alleen contact met je mentoren? “Zeker niet!”, zegt Rowin. “Elke vrijdag bespraken we plenair de actualiteiten op het gebied van woningmarkt en leefomgeving. Vanuit meerdere invalshoeken: Wat betekenen ze voor onze opdrachtgevers en andere betrokkenen? En voor ons bureau? Daar kreeg je ook als stagiair (letterlijk) het podium.”

Master op zak en dan?

De mannen nemen wat tijd om de markt te verkennen. Een bureau als Companen zou zeker kunnen passen. “Het gaat hier om belangrijke thema’s en niet primair om geld. Omdat we aan de voorkant van de woningbouwketen zitten, zijn de resultaten van ons werk niet direct tastbaar. Maar we proberen wel bij te dragen aan de vorming van ons land in de toekomst”, aldus Hsiung Ming. “En toon je betrokkenheid, dan word je snel onderdeel van de organisatie. Die bestaat uit een club fijne mensen, die niet alleen focussen op de inhoud. Ze hebben ook oog voor de mens en diens verhaal. Zowel binnen als buiten Companen”.

Nieuwsgierig naar jouw stagemogelijkheden bij Companen? Klik hier voor meer informatie. Of neem contact op met Laurens van Dongen of Vera Elferink.

5 september 2022

Delen: