Iedereen wil steeds meer zicht op feitelijke gegevens, waardoor we inwoners niet hoeven te bevragen op wat we al weten. Voorspellende nieuwe Big-Datatechnieken op basis van feitelijke gegevens zijn de toekomst. Of het nu gaat om wonen, energie, asielzoekers en gegevensbeveiliging. Microdata van CBS bieden hiervoor een behoorlijke set aan allerhande kwalitatief hoogwaardige gegevens.

De inhoud van databestanden ontwikkelt zich, waardoor er steeds meer dwarsverbanden te leggen zijn. Voor de woningmarkt bieden verhuisbewegingen een goed vertrektpunt. Wie vestigen zich waar in uw gemeente en wie vertrekken? Welke woning betrekken zij en welke woningen laten zij achter? Maar deze informatie kun je steeds verder uitbreiden naar bijvoorbeeld inkomensniveau, inkomensbron, opleiding en baankenmerken van verhuisde mensen. Voor de gemeente Eindhoven brachten we hiermee de potentiële belangstelling van verschillende leefstijlen in beeld. Voor een andere gemeente analyseerden we het verhuisgedrag van expats. Maar ook geven data een beeld van de woonlasten van inwoners, en daarmee betaalbaarheidsrisico’s bij mensen.

Ontwikkelingen hierin gaan snel. Niet alleen in toepassingen, maar ook in nieuwe data-technieken, zoals R. Dit biedt mogelijkheden om de vragen van onze opdrachtgevers nog preciezer en met nieuwe methoden te kunnen beantwoorden.

Bent u benieuwd naar onze ervaringen? Neem dan eens contact op met Vera Gijsbers of Jeroen Lijzenga.

20 december 2018

Delen: