De actuele vraag in veel dorpen en steden is wat je als corporatie of gemeente kunt betekenen voor koopstarters. Hoe houd je koopwoningen (blijvend) betaalbaar? Welke maatregelen zitten er allemaal in je gereedschapskist?

Door de sterke prijsstijgingen op de koopmarkt is het voor starters steeds lastiger om een betaalbare koopwoning te vinden. De aangescherpte hypotheeknormen zijn bepaald niet in het voordeel van de starter. Daarnaast zorgt de stijging van de bouwkosten ervoor dat het steeds lastiger wordt om betaalbaar nieuwbouwaanbod te realiseren.

 

Betaalbaar aanbod en financiële ondersteuning

Tóch zijn er nog steeds verschillende mogelijkheden voor koopstarters. Realiseer betaalbaar aanbod door bijvoorbeeld huurwoningen van corporaties te verkopen, gemeentelijke doelgroepenverordening in te zetten of regels op te nemen in de huisvestingsverordening. Ook kunnen startersleningen, terugkoop- of erfpachtregelingen koopstarters financieel ondersteunen.

Hierbij is het ook belangrijk om starters geregeld te informeren over de kansen en mogelijkheden die er voor ze zijn.

 

Companen heeft veel ervaring met het opstellen en implementeren van effectief beleid voor koopstarters. Meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Jeroen Wissink.

10 februari 2020

Delen: